Tuomas Ylinen

Tuomas Ylinen

Tuomas Ylinen (s. 1982) on Helsingin kaupunginorkesterin 1. soolosellisti. Hän toimii tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa ja pitää mestarikursseja. Ylinen perusti vuonna 2004 trion yhdessä viulisti Pietari Inkisen ja pianisti Valeria Resjanin kanssa.


Ylinen aloitti sellonsoiton opiskelun Csaba Szilvayn johdolla Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Vuosina 1995–2001 hän opiskeli Hannu Kiiskin johdolla Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Hän jatkoi opintojaan Akatemian solistisella osastolla Marko Ylösen luokalla. Hän on opiskellut myös professori Young-Chang Chon johdolla Folkwang Hochschulessa Essenissä. Hän on osallistunut Truls Mörkin, Gary Hoffmanin, Steven Isserlisin ja Frans Helmerssonin mestarikursseille. Ylinen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011.


Ylinen voitti Turun sellokilpailun vuonna 2002 ja sai erikoispalkinnon parhaasta Magnus Lindbergin tilausteoksen esityksestä. Vuonna 2004 hän voitti neljännen palkinnon Pablo Casals-sellokilpailssa Kronbergissa.


Ylinen on konsertoinut sekä solistina että kamarimuusikkona Suomen lisäksi mm. Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa, Etelä-Koreassa ja Arabiemiraateissa. Hän on esiintynyt esimerkiksi Frankfurtin ja Helsingin radion sinfoniaorkesterin, Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Lappeenrannan, Joensuun, Mikkelin ja Lohjan kaupunginorkesterien, Sinfonia Lahden, Jyväskylä Sinfoniettan, Pori sinfoniettan, Keski-Pohjanmaan, Katariinan kamariorkesterin ja Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin solistina.


Hän on soittanut solistina mm. Jorma Panulan, Okko Kamun, Mikko Franckin, John Storgårdsin, Pietari Inkisen, Hannu Linnun, Susanna Mälkin, Ari Rasilaisen, Petri Sakarin, Tibor Boganyin, Grant Llewellynin, Atso Almilan, Jukka Iisakkilan, Esa Heikkilän ja Jan Söderblomin johdolla.


Ylisen soitin on Giovanni Grancinon valmistama sello vuodelta 1704.