Samuli Peltonen

SAMULI PELTONEN. PHOTO: MIKA KIRSI

Samuli Peltonen. Photo: Mika Kirsi

Seinäjoella syntynyt Samuli Peltonen, 37, on Suomen kansallisoopperan soolosellisti. Lisäksi hän toimii Sibelius Piano Triossa, Total Cello Ensemblessä ja tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa. Hän on Kaskisten Musiikkikesän uusi taiteellinen johtaja sisarensa Anna-Mari Peltosen kanssa.


Samuli Peltonen aloitti sellonsoiton vuonna 1989 Etelä-Pohjanmaan musiikki­opistossa Seinäjoella Ferenc Gyimesin ja Jussi Peltosen johdolla. Turun taideakatemiassa hän opiskeli vuosina 1998–2002 Timo Hanhisen oppilaana. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli vuosina 2002–2010 professori Arto Noraksen luokalla, ja valmistui erinomaisin arvosanoin musiikin maisteriksi vuonna 2011.


Peltonen on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Fred Sherry, Heinrich Shiff, Gary Hoffman, Tsuyoshi Tsutsumi, Torleif Thedeen, Frans Helmersson, Martti Rousi ja Marko Ylönen.


Peltonen on esiintynyt lukuisten suomalaisten orkesterien solistina, kuten Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Jyväskylä Sinfonian, Tampere Filharmonian, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin, Tapiola sinfoniettan, Oulu sinfonian sekä Seinäjoen ja Vaasan kaupunginorkestereiden.


Peltonen on voittanut toisen sijan Baltian ja Pohjoismaiden välisissä duo-kilpailuissa sisarensa kanssa vuonna 2004. Pariisin Rostropovits -kilpailuissa 2009 hän oli semifinalisti. Vuonna 2006 hän sai ensimmäisen palkinnon Turun kansallisissa sellokilpailuissa. Vuonna 2007 irtosi neljäs sija Paulon kansainvälisissä sellokilpailuissa. Vuonna 2008 hän voitti kansainvälisen Krzysztof Penderecki -sellokilpailun Puolassa, jossa hänet palkittiin myös erikoispalkinnolla parhaasta K. Pendereckin konserton esityksestä.


Peltosella on käytössään Giovanni Grancino -arvosello.