Kjell Westö

Westo_pressi2-731x1024Kjell Westö (s. 1961 Helsingissä) on Suomen keskeisimpiä kirjailijoita. Hänet tunnetaan erityisesti laajoista, Helsinkiin sijoittuvista romaaneistaan, mutta hän on kirjoittanut myös runoja, novelleja, esseitä ja kolumneja.


Westö debytoi runoilijana vuonna 1986 ja julkaisi kolme vuotta myöhemmin ensimmäisen proosateoksensa, Merkitty ja muita novelleja, joka sai loistavat arvostelut ja oli myös Finlandia-palkintoehdokas. Westö antoi esimakua siitä mikä tulisi olemaan hänen vahvoja puoliaan myös jatkossa: varma ote dialogista, tapahtumapaikoista ja tunnelmista.


Leijat Helsingin yllä (1996), Westön ensimmäinen romaani, oli hänen ehdoton läpimurtonsa niin suomenruotsalaisella kuin suomenkieliselläkin puolella. Romaanit Isän nimeen (2000) ja Lang (2002) olivat kumpikin sekä Finlandia- että Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaina, ja Lang käännettiin kolmelletoista kielelle. Neljäs romaani Missä kuljimme kerran (2006) teki Kjell Westöstä lopullisesti koko Suomen kirjailijan. Romaani voitti Finlandia-palkinnon ja saavutti hurjan menestyksen molemmilla kotimaisilla kielillä. Se dramatisoitiin näytelmäksi Helsingin Kaupunginteatterin suurelle näyttämölle, ja sen pohjalta tehtiin koko illan elokuva ja tv-sarja. Romaani merkitsi myös Westön läpimurtoa Ruotsissa.


Kjell Westön laajoille ajankuvauksilla on luonteenomaista, että historiallisia tapahtumia kuvataan myös heikkojen ja haavoittuvien ihmisten näkökulmasta. Niin tapahtui myös viidennessä romaanissa Älä käy yöhön yksin (2009), samoin kuin kuudennessa, Kangastus 38 (2013). Myös Kangastus 38 sijoittuu Helsinkiin ja on historiallinen kuvaus luokkajaosta. Romaani oli Finlandia- ja August-palkintoehdokas ja voitti Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon 2014. Kangastus 38 sai myös Sveriges Radion romaanipalkinnon ja samana vuonna, 2014, Westö sai koko tuotannostaan ruotsalaisen Aniara-palkinnon sekä Samfundet De Nion suuren palkinnon.


Kjell Westön tuotantoa on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle, ja hän on saanut Svenska litteratursällskapetin palkinnon seitsemän kertaa. Rikinkeltainen taivas, Westön seitsemäs romaani, ilmestyi syksyllä 2017 yhtä aikaa ruotsiksi, suomeksi, norjaksi ja tanskaksi.


Romaani julkaistaan Ranskassa tammikuussa 2018 ja käännösoikeudet on myös myyty Saksaan, Hollantiin ja Eestiin. Ranskankielinen käännös romaanista Missä kuljimme kerran (Les Sept Livres de Helsingfors) julkaistaan uusintapainoksena samanaikaisesti kuin Rikinkeltainen taivas (Nos souvenirs sont des fragments de reves) ilmestyy. Westön tanskalainen kustantamo Batzer julkaisee hänen esikoisromaaninsa Leijat Helsingin yllä vuodelta 1996 vuonna 2018.


Kjell Westö sanoo itse, että hänen kirjailijan työnsä ytimessä on loputon kiinnostus Ihmisen mysteeriin ja talttumaton halu selvittää miksi olemme sellaisia kuin olemme ja miksi toimimme niin kuin toimimme. Häntä kiinnostaa sekä mennyt että nykyaika, hän haluaa kuvata henkilöhahmoja jotka eroavat näkemyksiltään ja elämänehdoiltaan. Joskus Westö on määritellyt syyksi kirjoittamiseensa: ”Koska kutsumattomat, oudot tyypit ilmestyvät päähäni ja alkavat puhua ja tehdä asioita ja haluavat sieltä pois.”


kuva © Marica Rosengård