Björn Nyman

bjorn_nyman_01
Björn Nyman kuuluu sukupolvensa johtaviin klarinetisteihin Pohjoismaissa ja on kysytty solisti sekä kamarimuusikko. Hän toimii Norjan radion orkesterin sekä Norjalaisen kamariorkesterin klarinetin äänenjohtajana. Nyman on palkittu kahdessa arvostetuimmassa klarinettikilpailussa: ADR-kilpailussa Münchenissä vuonna 2003 sekä Carl Nielsen -kilpailussa Odensessa 2005. Molemmissa kilpailuissa hänet palkittiin lisäksi parhaasta Mozartin Klarinettikonserton esityksestä. Nyman voitti lisäksi jaetun ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Crusell-kilpailussa 2002 sekä hänelle myönnettiin myös ConocoPhillipps-palkinto samana vuonna.


Björn Nyman on esiintynyt solistina useiden orkestereiden kanssa, kuten Norjan radion orkesteri, Odensen sinfoniaorkesteri, Bayerischer Rundfunk, Bergenin filharmoninen orkesteri, Münchenin kamariorkesteri sekä Stavangerin sinfoniaorkesteri. Nyman on aktiivinen kamarimuusikko ja hän on esiintynyt useilla pohjoismaisilla festivaaleilla. Jo 19-vuotiaana hänet kiinnitettiin ensimmäiseen äänenjohtajan toimeensa Lapin kamariorkesterissa. Nyman on toiminut klarinetin äänenjohtajana myös Gustav Mahler -nuoriso-orkesterissa johtajinaan Pierre Boulez ja Claudio Abbado.


Nyman opiskeli klarinetin soittoa Norjan musiikkiakatemiassa Hans Christian Bræinin ja Leif Arne Pedersenin johdolla kuten myös Los Angelesissa Yehuda Giladin johdolla. Hänen tuorein soololevynsä LAWO-merkille sisältää Nymanille omistetun Jan Erik Mikaelsenin klarinettikonserton.