Haastattelussa sopraano Jeanine De Bique: “Elän hetkessä”

Jeanine De Bique. Kuva: Marco Borggreve

Musiikkia! Ruovesi -kamarimusiikkifestivaalimme tavoitti sähköpostitse trinidadilaisen sopraanon Jeanine De Biquen. Hän laulaa sunnuntaina 30.6. Iloitkaa-päätöskonsertissa Sofia Magdalenan kirkossa. Kyseessä on 38-vuotiaan tähden ensimmäinen esiintyminen Suomessa.

Kuinka kuvailisit persoonallisuuttasi?

“Elän hetkessä. Rakastan nauramista ja sitä kun saan toiset nauramaan.

Olen myös hyvin intohimoinen ja herkkä näkemälleni epäoikeudenmukaisuudelle, ja olen aina ensimmäisenä puuttumassa epäkohtiin.

Olen aika spontaani luonne, ja rakastan seikkailuja, matkustamista, vaeltamista, kiipeilyä, ylipäätään kaikkea ulkoilmassa puuhastelua, tanssia ja ruokaa.”

Mitkä asiat saavat sinut hymyilemään tai rentoutumaan?

“Minut saa hymyilemään se, kun löydän käsin kirjoitetun lapun matkalaukustani joka kerta kun matkustan, ja lapussa lukee ’Rakastan sinua’.

Rentoutumaan taas minut saavat Earl Grey -tee, luonnossa juokseminen tai käveleminen, todella hyvä sauna, liikunta ja meditaatio.”

Kuinka sinusta tuli se, joka olet nyt? Milloin päätit tavoitella uraa laulajana?

“Äitini tutustutti minut ja siskoni Trinidadissa esillä olleeseen taiteisiin, kuten balettiin, klassisen pianonsoittoon ja voimisteluun. Menestyin niissä kaikissa, ja pianonsoitto oli suosikkini.

Aluksi tämä kaikki oli vain ylimääräisten taitojen opettelua. Siihen aikaan vain harva ihminen kotimaassani edes tiesi, että klassinen muusikko voisi olla varteenotettava ammatti.

Yläasteella ja lukiossa jatkoin pianonsoiton harjoittelua, ja sain kutsun liittyä koulun kuoroon. Kuoroni johtaja, joka oli opiskellut Lontoossa The Royal College of Music Operassa ja palannut sitten Trinidadiin, rohkaisi minua ottamaan häneltä yksityisiä laulutunteja, jotta pääsisin edustamaan kouluani soolo- ja duokategorioissa Trinidadin ja Tobagon musiikkifestivaaleilla. Saksassa opiskellut piano-opettajani myös rohkaisi minua osallistumaan samaan kilpailuun. Menestyinkin molemmissa kilpakategorioissa.

Valmistuttuani kumpikin opettajani kannusti minua tavoittelemaan uraa pianonsoittajana ja klassisena laulajana. Tein paljon selvitystyötä, koska en vielä ollut koskaan nähnyt livenä oopperaa enkä käynyt yhdessäkään soolopianokonsertissa. Päätin luottaa vaistooni, ja tavoitella tutkintoa klassisen musiikin esittämisestä ja äänen käyttämisestä instrumenttina. Hain opiskelemaan kandidaatin tutkintoa Manhattan School of Musiciin, New Yorkiin. Jäin opiskelemaan sinne, kunnes olin saavuttanut myös maisterin tutkinnon.”


Teksti jatkuu kuvan alla.

Jeanine De Bique. Kuva: Marco Borggreve

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on? Entä minkä unelman haluaisit toteutuvan?  

“Seuraava iso kiinnitykseni on Susannan roolin esittäminen Figaron häissä San Franciscon oopperassa. Se on pisin sopraanorooli oopperakirjallisuudessa!

Tänä kesänä palaan jälleen Proms-festivaalille Lontoossa. Esitän siellä Ifiksen roolin Händelin Jeptha-oopperasta, Skotlannin kamariorkesterin säestämänä. Se on hieno barokkirooli.

Lähden myös kiertueelle maestro Ivan Fischerin ja Budapestin Festivaaliorkesterin kanssa esittämään Händelin aarioita Hollywood Bowliin Los Angelesissa ja David Geffen Halliin New Yorkissa, ja palaamme sitten takaisin Hollywood Bowliin esittämään Mozartin Requiemin.

Suuri unelmani olisi se, että äitini pysyisi elossa niin kauan, että näkisi minun menevän naimisiin.”

Mainitse kolme asiaa, joista et koskaan halua luopua.  

“1. Ajatusmaailmani.  

2. Luova tilani. Se sisältää tunteeni, henkeni ja sieluni, joista musiikkini kumpuaa.

3. Sydämeni.”

Kolme tärkeintä asiaa sinulle?

“1. Viettää aikaa luonnossa. Se on minulle rukouksen kaltainen teko, joka todella auttaa minua palautumaan ja lataamaan akkuja.

2. Jutteleminen äitini kanssa vähintään kerran viikossa. Luojan kiitos WhatsAppista!

3. Työni, musiikkini ja lujasti työskenteleminen joka päivä.”


Näe Jeanine De Biquen esiintyvän:


Sunnuntai 30.6.2019 klo: 16, Sofia Magdalenan kirkko

ILOITKAA! PÄÄTÖSKONSERTTI

Trinidadilainen tähtisopraano Jeanine de Bique esiintyy ensi kertaa Suomessa.


Hän on lumonnut yleisönsä niin Berliinissä kuin Milanossakin. Jeaninen ohjelma vie Hugo Wolffin lauluista karibialaisiin kansansävelmiin ja lopussa kimmeltää Mozartin konserttiaaria.


Väliajan jälkeen kuultava Mendelssohnin kesäinen Jousioktetto ei esittelyjä kaipaa!

Ohjelma:

Hugo Wolf: Liedejä


1.    Frühling übers Jahr

2.    Die Bekehrte

3.    Die Spröde

4.    Nimmer will ich dich verlieren

Rachmaninov: Trio élégiaque nro 1, g-molli


Karibialaisia kansanlauluja ja spirituaaleja


******


Mendelssohn: Jousioktetto


Mozart: Exsultate jubilate, sopraano ja jousiensemble

Esiintyjät:


Jeanine de Bique, sopraano

Inge Spinette, Jan Michiels, piano

sekä festivaalin jousisoittajat:

Philippe Graffin, Maija Linkola, Kasmir Uusitupa, Otto Antikainen, viulu

Eriikka Nylund, Jaakko Laivuori, alttoviulu

Samuli Peltonen, Tuomas Ylinen, sello

Liput: Ennakkohinta 32 EUR / 2.5. Alkaen 35 EUR / Lapset alle 17 v. 10 EUR

Konsertin kesto noin 2 tuntia, sisältää yhden väliajan.