ESIINTYJÄT


Jeanine De Bique


Jeanine De Bique photo: Marco Borggreve

Jeanine De Bique. Kuva: Marco Borggreve


Trinidadilaista sopraanoa Jeanine De Biqueta on viime aikoina kuvailtu “ilmestykseksi” ja “henkeäsalpaavaksi alusta loppuun” (NRC, Alankomaat), artistiksi “dramaattisella läsnäololla ja monipuolisuudella” (Washington Post, USA), jossa on “aitoa tähtiainesta” (New York Amsterdam News).


De Bique, 38, on valmistunut maisteriksi Manhattan School of Musicista. Hänen saamiinsa palkintoihin kuuluvat muun muassa ensimmäinen sija Young Concert Artists -kilpailussa, Arleen Auger -palkinto Hertogenboschin kansainvälisestä laulukilpailusta, kolmas sija Viottin kansainvälisessä musiikkikilpailussa Italiassa ja palkintosija New Gerda Lissnerin laulukilpailussa New Yorkissa.


Jeanine De Bique lauloi kaudella 2018–2019 muun muassa pääroolissa Rodelinda-oopperassa, joka kiertää Lillen oopperatalossa, Théâtre de Caenissa ja Théâtre des Champs-Élyséessä Ranskassa, Susannan rooli Figaron häissä Arizona Operassa ja Aidan rooli Hollannin kansallisoopperan uudessa produktiossa nimeltä Caruso a Cuba.


Lisäksi hän esiintyi Händelin Messias-produktiossa Melbournen Sinfoniaorkesterin kanssa. Händelin aariat hän lauloi Budapest Festival Orchestran säestyksellä. BBC Promeissa de Bique loisti Händelin Jehtha-oopperan Iphisin roolissa Scottish Chamber Orchestran kanssa, lisäksi hän esitti USA:n Illinoisissa pidetyillä Ravinia Festivals -festivaaleilla Mahlerin 8. sinfonian Chicagon sinfoniaorkesterin säestämänä.


Lue täältä Musiikkia! Ruovesi -festivaalin haastattelu Jeaninesta.  

Otto Antikainen


Otto Antikainen

Otto Antikainen


Otto Antikainen (s. 1999) on Juhani Heinonen -viulukilpailun voittaja, vuoden 2018 Menuhin-viulukilpailun semifinalisti ja parhaasta kamarimusiikkiosuudesta erikoispalkittu viulisti.


 

Hän aloitti viulusoiton Käpylän musiikkiopistossa Hannele Lehdon oppilaana. Vuodesta 2012 viime syksyyn asti Antikainen opiskeli Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Réka Szilvayn oppilaana. Tällä hetkellä hän opiskelee Berliinissä Hochschule für Musik “Hanns Eisler” korkeakoulussa Antje Weithaasin johdolla. Nuori mies on myös opiskellut Viuluakatemiassa, jossa opettajina olivat Janne Malmivaara, Elina Vähälä ja Ilja Grubert.


 

Antikainen on esiintynyt solistina mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa ja RSO:n nuorten solistien konsertissa. Hän on esiintynyt monilla festivaaleilla, joista mainittakoon mm. Gstaad New Year Music Festival ja Hauhon musiikkijuhlat. Vuonna 2019 hän esiintyy kamarimusiikkifestivaaleilla Urjala soikoon!, Kokkolan SyysKamari ja Kamarikesä.


 

Antikainen on osallistunut mm. Pamela Frankin, Gerhard Schulzin, Miriam Friedin, Mihaela Martinin, Zakhar Bronin ja Tuomas Haapasen mestarikursseille ja opetukseen. Kamarimusiikin opettajina ovat olleet mm. Ivry Gitlis, Menahem Pressler, Paavo Pohjola, Marko Ylönen ja Antti Tikkanen.


 

Antikainen soittaa OP Ryhmän Taidesäätiön Ferdinandus Gagliano -viululla vuodelta 1767.Jaakko Laivuori


Jaakko Laivuori. Kuva: Tuomas Salo, Hvittraskin Kamarimusiikkifestivaali

Jaakko Laivuori. Kuva: Tuomas Salo, Hvittraskin Kamarimusiikkifestivaali


Jaakko Laivuori aloitti viulunsoiton seitsemänvuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa. Kamarimusiikista ja orkesterisoitosta kiinnostunut nuorukainen vaihtoi 19-vuotiaana soittimekseen alttoviulun.


Ammattiopintonsa Laivuori aloitti Sibelius-Akatemiassa vuonna 2010. Hän pääsi Ilari Angervon ja myöhemmin Atte Kilpeläisen oppiin esittävän säveltaiteen koulutusohjelmaan.


Vuonna 2013 tie vei Erasmus-vaihto-opintoihin Folkwang Universität der Künste -taideyliopistoon Esseniin, Saksaan professori Gareth Lubben luokalle. Essenissä suoritetun musiikin kandidaatin tutkinnon jälkeen Laivuori aloitti maisteriopintonsa vuonna 2016 Berliinissä Universität der Künste -taideyliopistossa professori Julia Rebekka Adlerin luokalla.


Laivuori on täydentänyt opintojaan mestarikursseilla, joilla hänen opettajiaan ovat olleet mm. Nobuko Imai, Hartmut Rohde, Thomas Riebl, Barbara Westphal, Hans-Peter Ochsenhofer, Csaba Erdelyi ja Juan-Miguel Hernandez.


Kamarimusiikkia Laivuori opiskelee tällä hetkellä saksalaisen Artemis-kvartetin kanssa. Opintoja on kertynyt myös mm. Sarah Willisin, Robert Nagyn, Peter Rainerin, Dirk Mommertzin, Andreas Reinerin, Marko Ylösen ja Teemu Kupiaisen opissa.


Laivuori on ollut vuodesta 2011 lähtien avustajana Radion Sinfoniaorkesterin ja Helsingin Kaupunginorkesterin riveissä. Keväällä 2018 hän toimi Porin Sinfonietan äänenjohtajana.


Lisäinspiraatiota hänelle on tuonut mahdollisuus soittaa lukuisten kapellimestareiden johdolla, kuten Valery Gergievin, Kent Naganon ja Tugan Sokhievin. Kansainvälisten opintojen ansiosta Laivuori on päässyt esiintymään ympäri maailmaa, esimerkiksi Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Etelä-Afrikkaan.Samuli Peltonen


SAMULI PELTONEN. PHOTO: MIKA KIRSI

Samuli Peltonen. Kuva: Mika Kirsi


Seinäjoella syntynyt Samuli Peltonen, 37, on Suomen kansallisoopperan soolosellisti. Lisäksi hän toimii Sibelius Piano Triossa, Total Cello Ensemblessä ja tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa. Hän on Kaskisten Musiikkikesän uusi taiteellinen johtaja sisarensa Anna-Mari Peltosen kanssa.


Samuli Peltonen aloitti sellonsoiton vuonna 1989 Etelä-Pohjanmaan musiikki­opistossa Seinäjoella Ferenc Gyimesin ja Jussi Peltosen johdolla. Turun taideakatemiassa hän opiskeli vuosina 1998–2002 Timo Hanhisen oppilaana. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli vuosina 2002–2010 professori Arto Noraksen luokalla, ja valmistui erinomaisin arvosanoin musiikin maisteriksi vuonna 2011.


Peltonen on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Fred Sherry, Heinrich Shiff, Gary Hoffman, Tsuyoshi Tsutsumi, Torleif Thedeen, Frans Helmersson, Martti Rousi ja Marko Ylönen.


Peltonen on esiintynyt lukuisten suomalaisten orkesterien solistina, kuten Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Jyväskylä Sinfonian, Tampere Filharmonian, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin, Tapiola sinfoniettan, Oulu sinfonian sekä Seinäjoen ja Vaasan kaupunginorkestereiden.


Peltonen on voittanut toisen sijan Baltian ja Pohjoismaiden välisissä duo-kilpailuissa sisarensa kanssa vuonna 2004. Pariisin Rostropovits -kilpailuissa 2009 hän oli semifinalisti. Vuonna 2006 hän sai ensimmäisen palkinnon Turun kansallisissa sellokilpailuissa. Vuonna 2007 irtosi neljäs sija Paulon kansainvälisissä sellokilpailuissa. Vuonna 2008 hän voitti kansainvälisen Krzysztof Penderecki -sellokilpailun Puolassa, jossa hänet palkittiin myös erikoispalkinnolla parhaasta K. Pendereckin konserton esityksestä.


Peltosella on käytössään Giovanni Grancino -arvosello.Tuomas Ylinen


Tuomas Ylinen


Tuomas Ylinen (s. 1982) on Helsingin kaupunginorkesterin 1. soolosellisti. Hän toimii tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa ja pitää mestarikursseja. Ylinen perusti vuonna 2004 trion yhdessä viulisti Pietari Inkisen ja pianisti Valeria Resjanin kanssa.


Ylinen aloitti sellonsoiton opiskelun Csaba Szilvayn johdolla Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Vuosina 1995–2001 hän opiskeli Hannu Kiiskin johdolla Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Hän jatkoi opintojaan Akatemian solistisella osastolla Marko Ylösen luokalla. Hän on opiskellut myös professori Young-Chang Chon johdolla Folkwang Hochschulessa Essenissä. Hän on osallistunut Truls Mörkin, Gary Hoffmanin, Steven Isserlisin ja Frans Helmerssonin mestarikursseille. Ylinen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011.


Ylinen voitti Turun sellokilpailun vuonna 2002 ja sai erikoispalkinnon parhaasta Magnus Lindbergin tilausteoksen esityksestä. Vuonna 2004 hän voitti neljännen palkinnon Pablo Casals-sellokilpailssa Kronbergissa.


Ylinen on konsertoinut sekä solistina että kamarimuusikkona Suomen lisäksi mm. Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa, Etelä-Koreassa ja Arabiemiraateissa. Hän on esiintynyt esimerkiksi Frankfurtin ja Helsingin radion sinfoniaorkesterin, Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Lappeenrannan, Joensuun, Mikkelin ja Lohjan kaupunginorkesterien, Sinfonia Lahden, Jyväskylä Sinfoniettan, Pori sinfoniettan, Keski-Pohjanmaan, Katariinan kamariorkesterin ja Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin solistina.


Hän on soittanut solistina mm. Jorma Panulan, Okko Kamun, Mikko Franckin, John Storgårdsin, Pietari Inkisen, Hannu Linnun, Susanna Mälkin, Ari Rasilaisen, Petri Sakarin, Tibor Boganyin, Grant Llewellynin, Atso Almilan, Jukka Iisakkilan, Esa Heikkilän ja Jan Söderblomin johdolla.


Ylisen soitin on Giovanni Grancinon valmistama sello vuodelta 1704.Anna Aminoff


Anna Aminoff . Kuva: Neda Navaee

Anna Aminoff. Kuva: Neda Navaee


Ruovedeltä kotoisin oleva huilisti Anna Aminoff opiskeli Sibelius-Akatemiassa aluksi Liisa Ruohon ja Ilpo Mansneruksen johdolla. Hän suoritti loppututkinnon erinomaisin arvosanoin Mikael Helasvuon johdolla ja soitti ensikonsertin Sibelius-Akatemian konserttisarjassa 1995. Anna Aminoff toimi huilun äänenjohtajana Lohjan kaupunginorkesterissa sekä Lohjan puhallinkvintetissä vuosina 1992–95.


Tämän jälkeen hän toimi freelance-muusikkona Helsingissä soittaen Helsingin kaupunginorkesterissa, RSO:ssa, Kansallisoopperan orkesterissa, Sinfonia Lahdessa sekä Tapiola Sinfoniettassa. Hänellä on solisti­esiintymisiä Virtuosi di Kuhmo ‑kamariorkesterin, Suomalais-virolaisen kamariorkesterin ja Lohjan kaupunginorkesterin kanssa. Hän on tehnyt useita radio­nauhoituksia Suomen Yleisradiolle, etupäässä ranskalaista musiikkia.


Aktiivisena ja innokkaana kamarimuusikkona hän on soittanut lukuisissa kamariyhtyeissä esiintyen sekä Suomessa että ulkomailla. Anna Aminoff on yksi Musiikkia! Ruovesi ‑kamarimusiikki­festivaalin perustajista ja toimii festivaalin taiteellisena suunnittelijana. Hän on opettanut huilunsoittoa Sibelius-Akatemiassa, Helsingin konservatoriossa ja ammattikorkeakoulussa sekä kansainvälisellä Crusell-puupuhallinfestivaalilla. Anna Aminoff asuu nykyisin Berliinissä, josta käsin hän jatkaa innostustaan kamarimusiikin parissa. Hänen instrumenttinsa on modernisoitu ranskalainen Lebret-huilu 1890-luvulta.Björn Nyman


bjorn_nyman_01


Björn Nyman kuuluu sukupolvensa johtaviin klarinetisteihin Pohjoismaissa ja on kysytty solisti sekä kamarimuusikko. Hän toimii Norjan radion orkesterin sekä Norjalaisen kamariorkesterin klarinetin äänenjohtajana. Nyman on palkittu kahdessa arvostetuimmassa klarinettikilpailussa: ADR-kilpailussa Münchenissä vuonna 2003 sekä Carl Nielsen -kilpailussa Odensessa 2005. Molemmissa kilpailuissa hänet palkittiin lisäksi parhaasta Mozartin Klarinettikonserton esityksestä. Nyman voitti lisäksi jaetun ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Crusell-kilpailussa 2002 sekä hänelle myönnettiin myös ConocoPhillipps-palkinto samana vuonna.


Björn Nyman on esiintynyt solistina useiden orkestereiden kanssa, kuten Norjan radion orkesteri, Odensen sinfoniaorkesteri, Bayerischer Rundfunk, Bergenin filharmoninen orkesteri, Münchenin kamariorkesteri sekä Stavangerin sinfoniaorkesteri. Nyman on aktiivinen kamarimuusikko ja hän on esiintynyt useilla pohjoismaisilla festivaaleilla. Jo 19-vuotiaana hänet kiinnitettiin ensimmäiseen äänenjohtajan toimeensa Lapin kamariorkesterissa. Nyman on toiminut klarinetin äänenjohtajana myös Gustav Mahler -nuoriso-orkesterissa johtajinaan Pierre Boulez ja Claudio Abbado.


Nyman opiskeli klarinetin soittoa Norjan musiikkiakatemiassa Hans Christian Bræinin ja Leif Arne Pedersenin johdolla kuten myös Los Angelesissa Yehuda Giladin johdolla. Hänen tuorein soololevynsä LAWO-merkille sisältää Nymanille omistetun Jan Erik Mikaelsenin klarinettikonserton.Eppu NuotioEppu Nuotio tunnetaan tätä nykyä ennen muuta kirjailijana, mutta hän on työskennellyt näyttelijänä Rauman kaupunginteatterissa vuodet 1983-1985 ja Jyväskylän kaupunginteatterissa vuosina 1988−1992. Nuotion laaja kirjallinen tuotanto sisältää lastenkirjoja, romaaneja, kuunnelmia, musikaaleja, näytelmiä ja tv-elokuvien käsikirjoituksia.


Hän on myös käsikirjoittanut musiikkivideoita, konsertteja, musiikkisatuja sekä tehnyt laulujen sanoituksia ja toiminut kertojana sekä Tapiola Sinfonietalle, Kymi Sinfonialle, Tampere Filharmonialle etä Joensuun Kaupunginorkesterille. Musiikkia Ruovesi -festivaalille hän on kirjoittanut sekä kantaesityksiä että dramatisoinut teoksia. Täksi kesäksi hän on kirjoittanut kaksi kantaesitystä: lastenkonsertin Elefantti ja perhonen sekä käsikirjoituksen 1. maailmansodan päättymistä juhlistavaan konserttiin Äkkiä kuulin taas lintujen laulun.Eriikka Nylund


Eriikka Nylund


Eriikka Nylund aloitti viulunsoiton kotikaupungissaan Kotkassa 5-vuotiaana. Kymmenen vuotta myöhemmin soitin vaihtui alttoviuluun ja opinahjo Sibelius-Akatemiaan.


Tärkeimpiin opettajiin lukeutuvat Teemu Kupiainen sekä Hatto Beyerle. Eriikka on konsertoinut ympäri maailmaa ahkerana kamari- ja orkesterimuusikkona.


Vuosina 2001-2007 hän oli jousikvartetti Meta4:n jäsen ja voitti kvartetin riveissä ensipalkinnon vuoden 2005 kansainvälisessä Dmitri Šostakovitš -kilpailussa. Vuonna 2001 hän voitti ensimmäisen palkinnon Helsingin Pohjoismaisessa alttoviulukilpailussa.


Vuodesta 2007 Eriikka on työskennellyt Ruotsin Radion Sinfoniaorkesterin alttoviuluryhmän äänenjohtajana ja useasti esiintynyt myös orkesterinsa solistina. Äänenjohtajan tehtävissä hänet on nähty myös mm. Lontoon Philharmonia-orkesterissa.


Eriikka Nylundin käytössä on Järnåker-säätiön omistama Cerruti-alttoviulu.Inge Spinette


Inge-Spinette-klCMirjam-Devriendt-681x1024

Inge Spinette. Kuva: Miriam Devriend


Pianisti Inge Spinette opiskeli pianonsoittoa Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa, jossa hän suoritti diplomintutkintonsa parhain arvosanoin. Myöhemmin hän erikoistui liedpianistiksi ja oopperakorrepetiittoriksi Lontoon Guildhall School of Music and Drama -konservatoriossa. Hän on opintojensa ohella osallistunut lukuisille mestarikursseille. Vuodesta 1992 lähtien Inge Spinette on toiminut harjoituspianistina Brysselin Théâtre Royal de la Monnaie -oopperassa.


Tämä on mahdollistanut hänen työskentelynsä nimekkäiden kansainvälisten laulajien ja orkesterin­johtajien kanssa. Spinette myös opettaa laulusäestystä Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa. Spinette on toiminut korrepetiittorina useiden laulajien kansainvälisillä mestarikursseilla. Inge Spinette on levyttänyt useita Mozartin, Schubertin, Debussyn, Brahmsin, Kurtágin, Goeyvaertsin ja Bartókin nelikätisiä pianoteoksia yhdessä Jan Michielsin kanssa (pianoduo Yin-Yang). Heidän viimeisin CD:nsä vuodelta 2013 pitää sisällään Brahmsin ja Dvorakin kaikki unkarilaiset ja slaavilaiset tanssit. Muita levyjä on ‘La Valse à mille temps’ ja ‘Monument’.


Spinetten yhteistyö baritoni Jan Vandercrabben kanssa palkittiin Grand Prix du Disque Lyrique -palkinnolla 2001 tunnustukseksi heidän tallentamistaan Debussyn, Faurén ja Duparcin sävelmistä. Yhdessä tenori Yves Saelensin kanssa Spinette levytti Eufodalle 2004, 2007 sekä 2008. Baritoni Werner Van Machelenin kanssa hän on levyttänyt Phaedralle.Jan Michiels


jan-michiels-2012a-1024x683

Jan Michiels. Kuva: Marica Rosengård


Pianisti Jan Michiels aloitti pianonsoiton opiskelun Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa opettajanaan Abel Matthys. Vuosina 1988-1993 hänen opintonsa jatkuivat Hans Leygrafin johdolla Berliinin Universität der Künstessa, missä suorittaessaan loppututkintoaan hänen tulkintansa Bartokin toisesta pianokonsertosta ja Ligetin Etydeistä saivat kunniamaininnan. Vuonna 1988 Michiels sijoittui kärkeen Brysselin Tenuto-kilpailuissa, 1989 hän voitti kansainvälisen E. Durlet-kilpailun ja 1991 hän oli Kuningatar Elisabeth -kilpailun finalisti.


Vuonna 1992 Jan Michielsille myönnettiin JeM/Cera-palkinto ja 1996 hänet kiinnitettiin Flanderin Festivaalin tähtiesiintyjäksi. Vuonna 2006 hän pääsi ‘Gouden Vleugels/KBC Muziekprijs’ -kilpailun finaaliin. Jan Michiels toimii pianonsoiton professorina Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa, jossa hän opettaa myös nykymusiikkia. Hän on pitänyt mestarikursseja Lontoossa, Murciassa, Hampurissa, Oslossa, Montepulcianossa, Szombathelyssä (Bartok-festivaalilla). Hän on toiminut useiden kilpailujen tuomaristoissa mm. Brysselissä ja Bolzanossa. Michiels valmistui vuonna 2011 taiteen tohtoriksi parhain arvosanoin. Lopputyönään hän esitti ‘teatro dell’ascolton’, jonka inspiraation lähde oli Luigo Nonon ‘New Prometheus’.


Jan Michiels esiintyy vakituisesti sekä soolopianistina että eri kamarimusiikkikokoonpanoissa (mm. pianokvartetissa ‘Tetra Lyre’ ja ‘Yin-Yang’ -pianoduona yhdessä Inge Spinetten kanssa) useissa Euroopan ja Aasian musiikkikeskuksissa. Monien radiotallenteiden lisäksi Michiels on levyttänyt useiden säveltäjien musiikkia mm. Bach, Bartók, Beethoven, Brahms, Busoni, Debussy, Dvorák, Janácek, Liszt, Rachmaninov, Ligeti, Kurtág ja Goeyvaerts (kolme viimeksimainittua arvostivat erityisen paljon Michielsin tulkintoja). Levyllä ‘Via Crucis’ – a Liszt-portrait (Eufoda) – hän voitti Caecilia-palkinnon vuonna 2002. Jan Michiels on levyttänyt useita kokonaisia sarjoja: kaikki Beethovenin sonaatit, kaikki Schoenbergin, Webernin ja Bergin pianoteokset sekä kaikki Johannes Brahmsin kamarimusiikkiteokset pianon kanssa.Maija Linkola


MaijaLinkola


Maija Linkola (s. 1979) aloitti viulunsoiton 4-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa Riitta Poutasen opissa. Sieltä matka jatkui Sibelius-Akatemiaan Igor Besrodnyn luokalle. Lisäsävyjä hän on hakenut mm USA:sta Zinaida Gilelsiltä sekä Berliinistä Ilan Gronichilta.


Lapsena Maijaa kannusti muusikon uralle isänsä, säveltäjä ja jazz-pianisti Jukka Linkola. Maija saikin tutustua jo nuorena musiikin eri tyylilajeihin sekä esiintyä laajalti, myös orkestereiden solistina mm. Helsingin kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa sekä Suomen kansallisoopperaan orkesterissa.


Tällä hetkellä Maija Linkola työskentelee päätoimisesti Suomen kansallisoopperan ensiviulistina. Maija on myös vieraillut oopperalavalla viulusolistina Cirkopera-teoksessa. Orkesterityön lisäksi Maija suhtautuu intohimoisesti kaikenlaiseen musiikin tekemiseen konsertoiden niin kamarimuusikkona kuin jazz- ja rock-yhtyeiden riveissä. Hänen kokoamansa ja liidaamansa jousistot ovat soineet lukuisilla äänilevyillä sekä maailmalla menestyneiden elokuvien taustalla. Näistä mainittakoon mm. Panu Aaltion musiikki Metsän tarina- sekä Järven tarina -elokuviin.


Tuoreimpia kamarimusiikkiprojekteja jossa Linkola on päässyt yhdistelemään sointimaailmoja niin klassisesta kuin jazzista on mm. Sid Hille Camerata- yhtyeen ”Farbformen” sekä Aili Ikosen ”Piirrä Minut” -äänilevyt. Rakkaan yhtyeensä Nasevien Kurttujen kanssa Maija on keikkaillut tasaisin väliajoin jo vuosikymmenen verran.

 

ESSI HÖGLUND


Essi Höglund (s. 1997) on kotkalaislähtöinen, kamarimusiikkia rakastava viulisti. Hän on soittanut useiden orkestereiden solistina, joista mainittakoon Radion Sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Orchestra Royal de Chambre de Wallonie, Kuopion kaupunginorkesteri, Joensuun kaupunginorkesteri ja Kymi Sinfonietta.


Kamarimuusikkona hänet on nähty konsertoimassa mm. Helsinki Chamber Music -festivaalilla, Helsingin Kamarikesä -festivaalilla, Greifswaldin Nordischer Klang -festivaalilla, Kymijoen lohisoitossa ja Encuentro de Santanderissa. Hänet on palkittu kärkisijoilla Tallinnan kansainvälisestä Young musician -viulukilpailussa ja Jyväskylän viulukilpailussa.


Hän aloitti opintonsa 4-vuotiaana Kotkan-seudun musiikkiopistossa Merle Kaadun johdolla ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa 13-vuotiaana opettajanaan viulunsoiton Professori Réka Szilvay. Vuoden 2017-2018 hän opiskeli Wienissä opettajanaan Prof. Gerhard Schulz ja parhaillaan hän viimeistelee kandidaatin tutkintoaan Sibelius-Akatemiassa Tero Latvalan johdolla. Mestarikurssiopettajista mainittakoon Janne Malmivaara, Elina Vähälä, Ana Chumachenco, Tuomas Haapanen, Mi-Kyung Lee, Pinchas Zukerman ja Zakhar Bron. Yhteistyötä hän on tehnyt mm. Augustin Dumayn ja Nobuko Imain kanssa. Höglund rakastaa orkesterimusiikkia ja onkin ehtinyt sitä tehdä jo paljon mm. Sibelius-Akatemian Sinfoniaoreksterin konserttimestaina (yhteistyöprojekti Juilliard Schoolin kanssa Esa-Pekka Salosen johdolla) ja Radion Sinfoniaorkesterin kolmannen konserttimestarin osittaisena sijaisena.


Höglund kiittää uransa rahallisesta tukemista Pro Musica -säätiötä, Wegelius-säätiötä ja erityisesti Suomen Kulttuurirahaston keskussäätiötä ja Kymenlaakson säätiötä. Hän soittaa tällä hetkellä Sibelius-Akatemian omistamaa Stradivarius-viulua.

 

KJELL WESTÖ

Kjell Westö. Kuva Marica Rosengard 2017.


Ruovedellä lapsuuskesiään viettänyt Kjell Westö (synt. 1961) on suomenruotsalainen, useita tunnustuksia niittänyt kirjailija, joka debytoi runoilijana vuonna 1986. Läpimurtoromaani Leijat Helsingin yllä toi hänet suuren yleisön tietoisuuteen. Tämän jälkeen Westön tuotanto on jatkunut tasaisena: tähän mennessä hänen tuotantonsa käsittää seitsemän romaania, neljä novellikokoelmaa ja kolme runokokoelmaa. Westö on palkittu useita kertoja merkittävillä kirjallisuuspalkinnoilla, mm. Finlandia-palkinnolla vuonna 2006 teoksellaan Missä kuljimme kerran, Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnolla v. 2014 sekä Ruotsin Akatemian Suomi-palkinnolla. Hänen teoksistaan on tehty myös elokuva-, tv- ja teatterisovituksia.


Kjell Westö sanoo, että hänen kirjailijan työnsä ytimessä on loputon kiinnostus Ihmisen mysteeriin ja talttumaton halu selvittää miksi olemme sellaisia kuin olemme ja miksi toimimme niin kuin toimimme. Häntä kiinnostaa sekä mennyt että nykyaika, hän haluaa kuvata henkilöhahmoja jotka eroavat näkemyksiltään ja elämänehdoiltaan. Joskus Westö on määritellyt syyksi kirjoittamiseensa: ”Koska kutsumattomat, oudot tyypit ilmestyvät päähäni ja alkavat puhua ja tehdä asioita ja haluavat sieltä pois.”

 

TAPANI LÄNSIÖ

Tapani Länsiö (s.1953) on opiskellut ja opettanut Sibelius-Akatemiassa noin 50 vuotta. Aluksi hän opetti pianonsoittoa, sittemmin sävellystä, teoriaa ja historiaa. Lehtorina hän on toiminut vuodesta 1997 opettaen lähinnä aikamme musiikkia, esitystaitoja, musiikin historiaa ja sävellystä.


Länsiö johti Polyteknikkojen kuoroa 20 vuotta sekä perustamaansa Musiikkitalon Kuoroa vuosina 2011-2016. Vuonna 2005 perustamaansa Otaniemen Kaiku-mieskuoroa (Polyteknikkojen kuoron alumnikuoro) hän johtaa edelleen.


Länsiön sävellystuotannosta mainittakoon ooppera Sulka, sinfonia, laajat vokaali-orkesteriteokset Polyteknikkojen kuoron 100-vuotisjuhliin sekä Elämän lauluja -laulusarja baritonille ja orkesterille. Lisäksi hän on säveltänyt kymmeniä kuoro- ja yksinlauluja sekä jonkin verran kamari- ja elokuvamusiikkia. Musiikillisen tuotannon lisäksi hän on kirjoittanut musiikista useisiin lehtiin, esitelmöinyt runsaasti sekä tehnyt satoja radio-ohjelmia.


JARKKO UIMONEN


Jarkko Uimonen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, jossa hän oli Olli Kososen oppilaana. Uimonen täydensi opintojaan Englannissa Royal Northern College of Musicissa Professional Performance tutkinnolla Duncan McTierin oppilaana. Uimonen on toiminut Tampere Filharmonian kontrabassoryhmän äänenjohtajana vuodesta 2001. Tämän lisäksi Uimonen toimii myös Helsingin Festivaaliorkesterin ja Kuhmon Virtuoosien basson äänenjohtajana ja on nykymusiikkia soittavan kamarimusiikkiyhtye TampereRaw’n jäsen.