ESIINTYJÄT


Jeanine De Bique


Jeanine De Bique photo: Marco Borggreve

Jeanine De Bique. Kuva: Marco Borggreve


Trinidadilaista sopraanoa Jeanine De Biqueta on viime aikoina kuvailtu “ilmestykseksi” ja “henkeäsalpaavaksi alusta loppuun” (NRC, Alankomaat), artistiksi “dramaattisella läsnäololla ja monipuolisuudella” (Washington Post, USA), jossa on “aitoa tähtiainesta” (New York Amsterdam News).


De Bique, 38, on valmistunut maisteriksi Manhattan School of Musicista. Hänen saamiinsa palkintoihin kuuluvat muun muassa ensimmäinen sija Young Concert Artists -kilpailussa, Arleen Auger -palkinto Hertogenboschin kansainvälisestä laulukilpailusta, kolmas sija Viottin kansainvälisessä musiikkikilpailussa Italiassa ja palkintosija New Gerda Lissnerin laulukilpailussa New Yorkissa.


Jeanine De Bique laulaa kaudella 2018–2019 muun muassa pääroolissa Rodelinda-oopperassa, joka kiertää Lillen oopperatalossa, Théâtre de Caenissa ja Théâtre des Champs-Élyséessä Ranskassa, Susannan rooli Figaron häissä Arizona Operassa ja Aidan rooli Hollannin kansallisoopperan uudessa produktiossa nimeltä Caruso a Cuba.


Viime kesänä De Bique teki paljon ylistystä saaneen esiintymisensä Salzburg Festivaleilla Annion roolissa Mozartin säveltämässä oopperassa Tituksen lempeys. Hän esitti myös Händelin sävellyksiä Aldeburgh Festivaleilla Chineke!-orkesterin kanssa. Tämän jälkeen De Bique esitti Tituksen lempeyttä ympäri Eurooppaa kapellimestari Teodor Currentzisen johtamana ja Musica Aeternan säestämänä.


Lue täältä Musiikkia! Ruovesi -festivaalin haastattelu Jeaninesta.  Tommi Hakala


Tommi Hakala (Photo by Timo Mokkila)

Tommi Hakala (Kuva: Timo Mokkila)


Baritoni Tommi Hakala, 49, tuli kansainvälisesti tunnetuksi kesällä 2003 voittamalla BBC:n järjestämän Singer of the World -laulukilpailun Cardiffissa. Suomalaiset tuntevat hänet myös vuoden 2001 Merikanto-kilpailun voittajana.


Hakala on opiskellut Riihimäen musiikkiopistossa, valmistunut maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja opiskellut Karlsruhen Musiikkikorkeakoulussa Matti Salmisen säätiön apurahan turvin. Opintojen jälkeen hän sai vuosiksi 1998–2001 kiinnityksen Nürnbergin oopperaan, mistä hän siirtyi Leipzigin oopperaan vuosiksi 2001–2004.


Vuosina 2008–2013 Hakala kuului Suomen Kansallisoopperan solisteihin.


Hänen keskeisimpään ohjelmistoonsa sisältyivät muun muassa oopperat Figaron häät, Don Giovanni, Otello, Macbeth, Nabucco, Falstaff, La Traviata, Naamiohuvit, Don Carlos, Tannhäuser, Parsifal, Tristan und Isolde, Elektra, Salome, Carmen, Jevgeni Onegin, Juha ja  Kullervo sekä operetti Iloinen leski.


Ensi syksystä lähtien Hakala esiintyy Suomen Kansallisoopperassa Ring-produktiossa, mikä kestää vuoteen 2021 asti. Hakala laulaa produktiossa Wotanin roolin Nibelungen sormus -tetralogiassa, mitä johtaa kapellimestari Esa-Pekka Salonen.Iiro Rantala


Iiro Rantala. Photo: Gregor Hohenberg

Iiro Rantala. Kuva: Gregor Hohenberg


Helsinkiläinen pianisti Iiro Rantala, 49, tunnetaan myös säveltäjänä ja tv- ja radio-ohjelmien pianisti-juontajana. Lisäksi hänet muistetaan vajaat 20 vuotta toimineen jazzyhtye Trio Töykeiden perustajana.


Rantala on opiskellut Käpylän musiikkikoulussa, Oulunkylän Pop & Jazz Opistosta, pianisti Seppo Kantosen yksityisoppilaana, Sibelius-Akatemian jazzlinjalla sekä Manhattan School of Musicissa vuoden jazzlinjalla ja kaksi vuotta klassisen musiikin linjalla.


Rantala sai vuonna 1996 Jazzliiton Yrjö-palkinnon, suurimman tunnustuksen jonka suomalainen jazzmuusikko voi saada. Vuonna 2010 ilmestyi Rantalan ensimmäinen soolopianolevy Lost Heroes. Deutsche Phono-Akademie palkitsi 2011 levyn vuoden parhaan jazzlevyn Echo -palkinnolla, ja vuonna 2012 Rantala palkittiin vuoden parhaana kansainvälisenä jazzpianistina samaisella palkinnolla. Pro Finlandia Rantalalle myönnettiin vuonna 2013.


Iiro Rantala on vuosien kuluessa juontanut useita omia musiikkiohjelmia Radio Suomessa ja Yle Radio 1:ssä. Televisiosta tuttuja ovat olleet Iirottelua ja Iiro irti. Viime kesänä hän teki radioon ohjelmaa Kotikäynti Iiron pianohuoneessa.


Rantala on säveltänyt musiikkia useisiin musikaaleihin, kuten Patukkaoopperaan Tampereen Työväen Teatteriin, Mulle kaikki ja heti -revyyseen ja musikaaleihin Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi ja Hukassa on hyvä paikka Helsingin kaupunginteatteriin sekä Lava-ammuntaa-musikaaliin Ryhmäteatteriin. Hän on myös säveltänyt musiikin kolmeen Risto Räppääjä -elokuvaan.


Rantala on ollut mukana lukuisissa bändeissä kolmenkymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä hän soittaa bändeissä Pekka Kuusisto – Iiro Rantala duo (1998 –), Trio Forrester (2002 –), SaloRantala Soi (2002 –), Subterraneo (2008 –), Wollny Piano Trio (2012 –), Iiro Rantala Super Trio (2013 –), Iiro Rantala & Jukka Perko duo (2015 –), Iiro Rantala & Marius Neset duo (2015 –) ja Iiro Rantala & Ulf Wakenius duo (2016 –).Luigi Pecchia


Luigi Pecchia

Luigi Pecchia


Luigi Pecchia on pianisti, säveltäjä ja kapellimestari. Hän esiintyy sekä sooloartistina että jäsenenä lukuisissa kamariyhtyeissä. Pecchia ovat kouluttaneet Arnaldo Graziosi (fortepiano) sekä Roman Vlad ja Daniele Paris (sävellys ja orkesterin johtaminen).


Italialainen on tehnyt lukuisia sävellyksiä ja sovituksia erilaisille tahoille kuten konserttihalleille, teattereille ja organisaatioille Italiassa, muualla Euroopassa ja Aasiassa. Pecchian viimeisin äänitys on Limes Ensemblen kanssa yhteistyössä tehty cd-kirja hänen sävellyksistään ja sovituksistaan elokuva- ja televisiomusiikkia, inspiraationa italialainen kansanmusiikki.


Pecchian kiinnostus musiikin ja runouden yhdistämiseen on johdattanut hänet tekemään yhteistyötä joidenkin Italian kuuluisimpien näyttelijöiden ja runoilijoiden kanssa, kuten  Riccardo Cucciollan, Achille Millon, Walter Maestosin, Elio Pandolfin ja Alida Maria Sessan. Hänen viimeaikaisia töitään on ollut musiikin säveltäminen Anna Foan kirjoittamaan näytelmään Cicero, or the realm of word.


Pecchia on osallistunut pianistina joihinkin kaikista tärkeimmistä jatko-opiskelijoiden kursseista: Accademia Musicale Chigianaan Sienassa, Campus Internazionale di Musica-Festival Pontinossa ja Mozarteumiin Salzburgissa. Hän on opettanut sopraano Silvia Colombinin kanssa mestariluokalla Tonji-yliopistossa Shanghaissa. Tällä hetkellä hän opettaa Frosinonen konservatoriossa Italiassa.Kristian Attila


Kristian Attila


Kristian Attila, 50, on suomalainen pianisti ja korrepetiittori. Hän on vakiinnuttanut paikkansa lied- ja oopperamusiikin parissa työskentelevien pianistien ja opettajien eturivissä. Attila on tullut tunnetuksi ahkerasta konsertoimisestaan eturivin suomalaisten ja ulkomaisten laulajien kanssa.


Attila toimii myös Sibelius-Akatemian laulumusiikin aineryhmän ja oopperakoulutuksen lehtorina. Vuodesta 2016 alkaen hän on toiminut Savonlinnan Musiikkiakatemian taiteellisena johtajana.

Attila on toiminut virallisena pianistina lukuisissa valtakunnallisissa ja kansainvälisissä laulukilpailuissa sekä toiminut pianistina monilla laulun mestarikursseilla. Attila on työskennellyt korrepetiittorina Sibelius-Akatemian lisäksi mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla (vieraillen Ranskassa ja Italiassa) ja Suomen Kansallisoopperassa.


Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa pianonsoittoa Margit Rahkosen johdolla ja sävellystä Kalevi Ahon ja Olli Kortekankaan opissa sekä Malmön musiikkikorkeakoulussa pianonsoittoa opettajanaan Hans Pålsson.Philippe Graffin


Philippe Graffin. Photo: Marco Borggreve

Philippe Graffin.
Kuva: Marco Borggreve


Philippe Graffin (s. 1964) on ranskalainen viulisti ja äänittävä artisti. Joseph Gingoldin ja Philipp Hirschhorn entinen oppilas on tehnyt kansainväliseen yleisöön vaikutuksen karismaattisilla ja mielikuvituksellisilla esityksillään sekä ainutlaatuisella soittotyylillään.


Hänet on kutsuttu säännöllisesti vierailemaan tärkeimmillä kamarimusiikin festivaaleilla Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Vuosina 1990-2015 Graffin työskenteli taiteellisena johtajana perustamassaan kansainvälisen kamarimusiikin festivaalissa Consonancesessa Saint-Nazairessa, Ranskassa.


Graffin on esiintynyt yhdessä eräiden aikamme hienoimpien muusikoiden kanssa, kuten Yehudi Menuhin, Rostropovichin, Martha Argerichin, Sergei Commisionan ja Jean-Yves Thibaudetin. Lisäksi hän työskentelee säännöllisesti muun muassa sellisti Gary Hoffmanin, Truls Morkin, pianisti Pascal Devoyonin, Stephen Kovacevichin, Claire Désertin, Olli Mustosen ja Chilingirian-kvartetin kanssa.


Solistina hän on konsertoinut ympäri Eurooppaa sellaisten orkestereiden kanssa kuin Royal Philharmonic Orchestra, Lontoon filharmoninen orkesteri, BBC filharmonikot, BBC:n sinfoniaorkesteri, Liverpoolin kuninkaallinen filharmoninen orkesteri, Lyonin kansallisorkesteri, Ranskan radion filharmoninen orkesteri ja Haagin Residentie-orkesteri.


Graffinin mielenkiinnon kohteita on myös nykymusiikki, ja monet säveltäjät ovat tehneet hänelle teoksia. Hän on lisäksi äänittänyt yli 30 hienoa CD:tä, joihin lukeutuvat kolme Saint-Saënsin konserttia, maailman ensiesityksessä Samuel Coleridge-Taylorin konsertit, Frederic Cliffeä, Frédéric d’Erlangeriä, Philippe Gaubertia, Joseph Jongenia ja Tauno Marttista.


Graffin toimii professorina Pariisin konservatoriossa ja vierailevana professorina Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa. Hänen soittimensa on Domenico Busanon vuonna 1730 Venetsiassa valmistama viulu.Otto Antikainen


Otto Antikainen

Otto Antikainen


Otto Antikainen (s. 1999) on Juhani Heinonen -viulukilpailun voittaja, vuoden 2018 Menuhin-viulukilpailun semifinalisti ja parhaasta kamarimusiikkiosuudesta erikoispalkittu viulisti.


 

Hän aloitti viulusoiton Käpylän musiikkiopistossa Hannele Lehdon oppilaana. Vuodesta 2012 viime syksyyn asti Antikainen opiskeli Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Réka Szilvayn oppilaana. Tällä hetkellä hän opiskelee Berliinissä Hochschule für Musik “Hanns Eisler” korkeakoulussa Antje Weithaasin johdolla. Nuori mies on myös opiskellut Viuluakatemiassa, jossa opettajina olivat Janne Malmivaara, Elina Vähälä ja Ilja Grubert.


 

Antikainen on esiintynyt solistina mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa ja RSO:n nuorten solistien konsertissa. Hän on esiintynyt monilla festivaaleilla, joista mainittakoon mm. Gstaad New Year Music Festival ja Hauhon musiikkijuhlat. Vuonna 2019 hän esiintyy kamarimusiikkifestivaaleilla Urjala soikoon!, Kokkolan SyysKamari ja Kamarikesä.


 

Antikainen on osallistunut mm. Pamela Frankin, Gerhard Schulzin, Miriam Friedin, Mihaela Martinin, Zakhar Bronin ja Tuomas Haapasen mestarikursseille ja opetukseen. Kamarimusiikin opettajina ovat olleet mm. Ivry Gitlis, Menahem Pressler, Paavo Pohjola, Marko Ylönen ja Antti Tikkanen.


 

Antikainen soittaa OP Ryhmän Taidesäätiön Ferdinandus Gagliano -viululla vuodelta 1767.Jaakko Laivuori


Jaakko Laivuori. Kuva: Tuomas Salo, Hvittraskin Kamarimusiikkifestivaali

Jaakko Laivuori. Kuva: Tuomas Salo, Hvittraskin Kamarimusiikkifestivaali


Jaakko Laivuori aloitti viulunsoiton seitsemänvuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa. Kamarimusiikista ja orkesterisoitosta kiinnostunut nuorukainen vaihtoi 19-vuotiaana soittimekseen alttoviulun.


Ammattiopintonsa Laivuori aloitti Sibelius-Akatemiassa vuonna 2010. Hän pääsi Ilari Angervon ja myöhemmin Atte Kilpeläisen oppiin esittävän säveltaiteen koulutusohjelmaan.


Vuonna 2013 tie vei Erasmus-vaihto-opintoihin Folkwang Universität der Künste -taideyliopistoon Esseniin, Saksaan professori Gareth Lubben luokalle. Essenissä suoritetun musiikin kandidaatin tutkinnon jälkeen Laivuori aloitti maisteriopintonsa vuonna 2016 Berliinissä Universität der Künste -taideyliopistossa professori Julia Rebekka Adlerin luokalla.


Laivuori on täydentänyt opintojaan mestarikursseilla, joilla hänen opettajiaan ovat olleet mm. Nobuko Imai, Hartmut Rohde, Thomas Riebl, Barbara Westphal, Hans-Peter Ochsenhofer, Csaba Erdelyi ja Juan-Miguel Hernandez.


Kamarimusiikkia Laivuori opiskelee tällä hetkellä saksalaisen Artemis-kvartetin kanssa. Opintoja on kertynyt myös mm. Sarah Willisin, Robert Nagyn, Peter Rainerin, Dirk Mommertzin, Andreas Reinerin, Marko Ylösen ja Teemu Kupiaisen opissa.


Laivuori on ollut vuodesta 2011 lähtien avustajana Radion Sinfoniaorkesterin ja Helsingin Kaupunginorkesterin riveissä. Keväällä 2018 hän toimi Porin Sinfonietan äänenjohtajana.


Lisäinspiraatiota hänelle on tuonut mahdollisuus soittaa lukuisten kapellimestareiden johdolla, kuten Valery Gergievin, Kent Naganon ja Tugan Sokhievin. Kansainvälisten opintojen ansiosta Laivuori on päässyt esiintymään ympäri maailmaa, esimerkiksi Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Etelä-Afrikkaan.Samuli Peltonen


SAMULI PELTONEN. PHOTO: MIKA KIRSI

Samuli Peltonen. Kuva: Mika Kirsi


Seinäjoella syntynyt Samuli Peltonen, 37, on Suomen kansallisoopperan soolosellisti. Lisäksi hän toimii Sibelius Piano Triossa, Total Cello Ensemblessä ja tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa. Hän on Kaskisten Musiikkikesän uusi taiteellinen johtaja sisarensa Anna-Mari Peltosen kanssa.


Samuli Peltonen aloitti sellonsoiton vuonna 1989 Etelä-Pohjanmaan musiikki­opistossa Seinäjoella Ferenc Gyimesin ja Jussi Peltosen johdolla. Turun taideakatemiassa hän opiskeli vuosina 1998–2002 Timo Hanhisen oppilaana. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli vuosina 2002–2010 professori Arto Noraksen luokalla, ja valmistui erinomaisin arvosanoin musiikin maisteriksi vuonna 2011.


Peltonen on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Fred Sherry, Heinrich Shiff, Gary Hoffman, Tsuyoshi Tsutsumi, Torleif Thedeen, Frans Helmersson, Martti Rousi ja Marko Ylönen.


Peltonen on esiintynyt lukuisten suomalaisten orkesterien solistina, kuten Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Jyväskylä Sinfonian, Tampere Filharmonian, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin, Tapiola sinfoniettan, Oulu sinfonian sekä Seinäjoen ja Vaasan kaupunginorkestereiden.


Peltonen on voittanut toisen sijan Baltian ja Pohjoismaiden välisissä duo-kilpailuissa sisarensa kanssa vuonna 2004. Pariisin Rostropovits -kilpailuissa 2009 hän oli semifinalisti. Vuonna 2006 hän sai ensimmäisen palkinnon Turun kansallisissa sellokilpailuissa. Vuonna 2007 irtosi neljäs sija Paulon kansainvälisissä sellokilpailuissa. Vuonna 2008 hän voitti kansainvälisen Krzysztof Penderecki -sellokilpailun Puolassa, jossa hänet palkittiin myös erikoispalkinnolla parhaasta K. Pendereckin konserton esityksestä.


Peltosella on käytössään Giovanni Grancino -arvosello.Tuomas Ylinen


Tuomas Ylinen


Tuomas Ylinen (s. 1982) on Helsingin kaupunginorkesterin 1. soolosellisti. Hän toimii tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa ja pitää mestarikursseja. Ylinen perusti vuonna 2004 trion yhdessä viulisti Pietari Inkisen ja pianisti Valeria Resjanin kanssa.


Ylinen aloitti sellonsoiton opiskelun Csaba Szilvayn johdolla Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Vuosina 1995–2001 hän opiskeli Hannu Kiiskin johdolla Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Hän jatkoi opintojaan Akatemian solistisella osastolla Marko Ylösen luokalla. Hän on opiskellut myös professori Young-Chang Chon johdolla Folkwang Hochschulessa Essenissä. Hän on osallistunut Truls Mörkin, Gary Hoffmanin, Steven Isserlisin ja Frans Helmerssonin mestarikursseille. Ylinen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011.


Ylinen voitti Turun sellokilpailun vuonna 2002 ja sai erikoispalkinnon parhaasta Magnus Lindbergin tilausteoksen esityksestä. Vuonna 2004 hän voitti neljännen palkinnon Pablo Casals-sellokilpailssa Kronbergissa.


Ylinen on konsertoinut sekä solistina että kamarimuusikkona Suomen lisäksi mm. Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa, Etelä-Koreassa ja Arabiemiraateissa. Hän on esiintynyt esimerkiksi Frankfurtin ja Helsingin radion sinfoniaorkesterin, Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Lappeenrannan, Joensuun, Mikkelin ja Lohjan kaupunginorkesterien, Sinfonia Lahden, Jyväskylä Sinfoniettan, Pori sinfoniettan, Keski-Pohjanmaan, Katariinan kamariorkesterin ja Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin solistina.


Hän on soittanut solistina mm. Jorma Panulan, Okko Kamun, Mikko Franckin, John Storgårdsin, Pietari Inkisen, Hannu Linnun, Susanna Mälkin, Ari Rasilaisen, Petri Sakarin, Tibor Boganyin, Grant Llewellynin, Atso Almilan, Jukka Iisakkilan, Esa Heikkilän ja Jan Söderblomin johdolla.


Ylisen soitin on Giovanni Grancinon valmistama sello vuodelta 1704.Esko Salmela


Esko Salmela

Esko Salmela


Näyttelijä Esko Salmela, 69, toimii lukijana Musiikkia! Ruovesi -kamarimusiikkifestivaalilla. Tampereella syntynyt ja siellä yhä asuva Salmela valmistui näyttelijäksi Tampereen yliopistosta vuonna 1977. Hän asui välillä poissa Tampereelta 30 vuotta, jolloin tie vei muun muassa  Ouluun, Mikkeliin ja Helsinkiin.


Salmela on tehnyt lukuisia rooleja esimerkiksi Oulun ja Kemin Kaupunginteattereissa sekä Teatteri Jurkassa ja Mikkelin Teatterissa. Hänet muistetaan muun muassa esityksistä Kaunotar ja hirviö Savoy-teatterissa, Selvänäkijä Teatterikulmassa, Tie Stoassa ja Poltettu oranssi Mikkelin teatterissa.


Salmela on esiintynyt muun muassa tv-sarjoissa Jäinen horisontti, Kovaa maata, Nortia sekä Pirunpelto. Elokuvarooleja hänellä on ollut esimerkiksi elokuvissa GulagX, Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet, Pölhölä ja Uuno Turhapuron muisti palailee pätkittäin. Anna Aminoff


Anna Aminoff . Kuva: Neda Navaee

Anna Aminoff. Kuva: Neda Navaee


Ruovedeltä kotoisin oleva huilisti Anna Aminoff opiskeli Sibelius-Akatemiassa aluksi Liisa Ruohon ja Ilpo Mansneruksen johdolla. Hän suoritti loppututkinnon erinomaisin arvosanoin Mikael Helasvuon johdolla ja soitti ensikonsertin Sibelius-Akatemian konserttisarjassa 1995. Anna Aminoff toimi huilun äänenjohtajana Lohjan kaupunginorkesterissa sekä Lohjan puhallinkvintetissä vuosina 1992–95.


Tämän jälkeen hän toimi freelance-muusikkona Helsingissä soittaen Helsingin kaupunginorkesterissa, RSO:ssa, Kansallisoopperan orkesterissa, Sinfonia Lahdessa sekä Tapiola Sinfoniettassa. Hänellä on solisti­esiintymisiä Virtuosi di Kuhmo ‑kamariorkesterin, Suomalais-virolaisen kamariorkesterin ja Lohjan kaupunginorkesterin kanssa. Hän on tehnyt useita radio­nauhoituksia Suomen Yleisradiolle, etupäässä ranskalaista musiikkia.


Aktiivisena ja innokkaana kamarimuusikkona hän on soittanut lukuisissa kamariyhtyeissä esiintyen sekä Suomessa että ulkomailla. Anna Aminoff on yksi Musiikkia! Ruovesi ‑kamarimusiikki­festivaalin perustajista ja toimii festivaalin taiteellisena suunnittelijana. Hän on opettanut huilunsoittoa Sibelius-Akatemiassa, Helsingin konservatoriossa ja ammattikorkeakoulussa sekä kansainvälisellä Crusell-puupuhallinfestivaalilla. Anna Aminoff asuu nykyisin Berliinissä, josta käsin hän jatkaa innostustaan kamarimusiikin parissa. Hänen instrumenttinsa on modernisoitu ranskalainen Lebret-huilu 1890-luvulta.Björn Nyman


bjorn_nyman_01


Björn Nyman kuuluu sukupolvensa johtaviin klarinetisteihin Pohjoismaissa ja on kysytty solisti sekä kamarimuusikko. Hän toimii Norjan radion orkesterin sekä Norjalaisen kamariorkesterin klarinetin äänenjohtajana. Nyman on palkittu kahdessa arvostetuimmassa klarinettikilpailussa: ADR-kilpailussa Münchenissä vuonna 2003 sekä Carl Nielsen -kilpailussa Odensessa 2005. Molemmissa kilpailuissa hänet palkittiin lisäksi parhaasta Mozartin Klarinettikonserton esityksestä. Nyman voitti lisäksi jaetun ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Crusell-kilpailussa 2002 sekä hänelle myönnettiin myös ConocoPhillipps-palkinto samana vuonna.


Björn Nyman on esiintynyt solistina useiden orkestereiden kanssa, kuten Norjan radion orkesteri, Odensen sinfoniaorkesteri, Bayerischer Rundfunk, Bergenin filharmoninen orkesteri, Münchenin kamariorkesteri sekä Stavangerin sinfoniaorkesteri. Nyman on aktiivinen kamarimuusikko ja hän on esiintynyt useilla pohjoismaisilla festivaaleilla. Jo 19-vuotiaana hänet kiinnitettiin ensimmäiseen äänenjohtajan toimeensa Lapin kamariorkesterissa. Nyman on toiminut klarinetin äänenjohtajana myös Gustav Mahler -nuoriso-orkesterissa johtajinaan Pierre Boulez ja Claudio Abbado.


Nyman opiskeli klarinetin soittoa Norjan musiikkiakatemiassa Hans Christian Bræinin ja Leif Arne Pedersenin johdolla kuten myös Los Angelesissa Yehuda Giladin johdolla. Hänen tuorein soololevynsä LAWO-merkille sisältää Nymanille omistetun Jan Erik Mikaelsenin klarinettikonserton.Eppu Nuotio


Kuva_Eppu Nuotio_ c Otava : Marjo Tynkkynen

Eppu Nuotio. Kuva: Otava / Marjo Tynkkynen


Eppu Nuotio tunnetaan tätä nykyä ennen muuta kirjailijana, mutta hän on työskennellyt näyttelijänä Rauman kaupunginteatterissa vuodet 1983-1985 ja Jyväskylän kaupunginteatterissa vuosina 1988−1992. Nuotion laaja kirjallinen tuotanto sisältää lastenkirjoja, romaaneja, kuunnelmia, musikaaleja, näytelmiä ja tv-elokuvien käsikirjoituksia.


Hän on myös käsikirjoittanut musiikkivideoita, konsertteja, musiikkisatuja sekä tehnyt laulujen sanoituksia ja toiminut kertojana sekä Tapiola Sinfonietalle, Kymi Sinfonialle, Tampere Filharmonialle etä Joensuun Kaupunginorkesterille. Musiikkia Ruovesi -festivaalille hän on kirjoittanut sekä kantaesityksiä että dramatisoinut teoksia. Täksi kesäksi hän on kirjoittanut kaksi kantaesitystä: lastenkonsertin Elefantti ja perhonen sekä käsikirjoituksen 1. maailmansodan päättymistä juhlistavaan konserttiin Äkkiä kuulin taas lintujen laulun.Eriikka Nylund


Eriikka Nylund


Eriikka Nylund aloitti viulunsoiton kotikaupungissaan Kotkassa 5-vuotiaana. Kymmenen vuotta myöhemmin soitin vaihtui alttoviuluun ja opinahjo Sibelius-Akatemiaan.


Tärkeimpiin opettajiin lukeutuvat Teemu Kupiainen sekä Hatto Beyerle. Eriikka on konsertoinut ympäri maailmaa ahkerana kamari- ja orkesterimuusikkona.


Vuosina 2001-2007 hän oli jousikvartetti Meta4:n jäsen ja voitti kvartetin riveissä ensipalkinnon vuoden 2005 kansainvälisessä Dmitri Šostakovitš -kilpailussa. Vuonna 2001 hän voitti ensimmäisen palkinnon Helsingin Pohjoismaisessa alttoviulukilpailussa.


Vuodesta 2007 Eriikka on työskennellyt Ruotsin Radion Sinfoniaorkesterin alttoviuluryhmän äänenjohtajana ja useasti esiintynyt myös orkesterinsa solistina. Äänenjohtajan tehtävissä hänet on nähty myös mm. Lontoon Philharmonia-orkesterissa.


Eriikka Nylundin käytössä on Järnåker-säätiön omistama Cerruti-alttoviulu.Inge Spinette


Inge-Spinette-klCMirjam-Devriendt-681x1024

Inge Spinette. Kuva: Miriam Devriend


Pianisti Inge Spinette opiskeli pianonsoittoa Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa, jossa hän suoritti diplomintutkintonsa parhain arvosanoin. Myöhemmin hän erikoistui liedpianistiksi ja oopperakorrepetiittoriksi Lontoon Guildhall School of Music and Drama -konservatoriossa. Hän on opintojensa ohella osallistunut lukuisille mestarikursseille. Vuodesta 1992 lähtien Inge Spinette on toiminut harjoituspianistina Brysselin Théâtre Royal de la Monnaie -oopperassa.


Tämä on mahdollistanut hänen työskentelynsä nimekkäiden kansainvälisten laulajien ja orkesterin­johtajien kanssa. Spinette myös opettaa laulusäestystä Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa. Spinette on toiminut korrepetiittorina useiden laulajien kansainvälisillä mestarikursseilla. Inge Spinette on levyttänyt useita Mozartin, Schubertin, Debussyn, Brahmsin, Kurtágin, Goeyvaertsin ja Bartókin nelikätisiä pianoteoksia yhdessä Jan Michielsin kanssa (pianoduo Yin-Yang). Heidän viimeisin CD:nsä vuodelta 2013 pitää sisällään Brahmsin ja Dvorakin kaikki unkarilaiset ja slaavilaiset tanssit. Muita levyjä on ‘La Valse à mille temps’ ja ‘Monument’.


Spinetten yhteistyö baritoni Jan Vandercrabben kanssa palkittiin Grand Prix du Disque Lyrique -palkinnolla 2001 tunnustukseksi heidän tallentamistaan Debussyn, Faurén ja Duparcin sävelmistä. Yhdessä tenori Yves Saelensin kanssa Spinette levytti Eufodalle 2004, 2007 sekä 2008. Baritoni Werner Van Machelenin kanssa hän on levyttänyt Phaedralle.Jan Michiels


jan-michiels-2012a-1024x683

Jan Michiels. Kuva: Marica Rosengård


Pianisti Jan Michiels aloitti pianonsoiton opiskelun Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa opettajanaan Abel Matthys. Vuosina 1988-1993 hänen opintonsa jatkuivat Hans Leygrafin johdolla Berliinin Universität der Künstessa, missä suorittaessaan loppututkintoaan hänen tulkintansa Bartokin toisesta pianokonsertosta ja Ligetin Etydeistä saivat kunniamaininnan. Vuonna 1988 Michiels sijoittui kärkeen Brysselin Tenuto-kilpailuissa, 1989 hän voitti kansainvälisen E. Durlet-kilpailun ja 1991 hän oli Kuningatar Elisabeth -kilpailun finalisti.


Vuonna 1992 Jan Michielsille myönnettiin JeM/Cera-palkinto ja 1996 hänet kiinnitettiin Flanderin Festivaalin tähtiesiintyjäksi. Vuonna 2006 hän pääsi ‘Gouden Vleugels/KBC Muziekprijs’ -kilpailun finaaliin. Jan Michiels toimii pianonsoiton professorina Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa, jossa hän opettaa myös nykymusiikkia. Hän on pitänyt mestarikursseja Lontoossa, Murciassa, Hampurissa, Oslossa, Montepulcianossa, Szombathelyssä (Bartok-festivaalilla). Hän on toiminut useiden kilpailujen tuomaristoissa mm. Brysselissä ja Bolzanossa. Michiels valmistui vuonna 2011 taiteen tohtoriksi parhain arvosanoin. Lopputyönään hän esitti ‘teatro dell’ascolton’, jonka inspiraation lähde oli Luigo Nonon ‘New Prometheus’.


Jan Michiels esiintyy vakituisesti sekä soolopianistina että eri kamarimusiikkikokoonpanoissa (mm. pianokvartetissa ‘Tetra Lyre’ ja ‘Yin-Yang’ -pianoduona yhdessä Inge Spinetten kanssa) useissa Euroopan ja Aasian musiikkikeskuksissa. Monien radiotallenteiden lisäksi Michiels on levyttänyt useiden säveltäjien musiikkia mm. Bach, Bartók, Beethoven, Brahms, Busoni, Debussy, Dvorák, Janácek, Liszt, Rachmaninov, Ligeti, Kurtág ja Goeyvaerts (kolme viimeksimainittua arvostivat erityisen paljon Michielsin tulkintoja). Levyllä ‘Via Crucis’ – a Liszt-portrait (Eufoda) – hän voitti Caecilia-palkinnon vuonna 2002. Jan Michiels on levyttänyt useita kokonaisia sarjoja: kaikki Beethovenin sonaatit, kaikki Schoenbergin, Webernin ja Bergin pianoteokset sekä kaikki Johannes Brahmsin kamarimusiikkiteokset pianon kanssa.Lore Binon


Lore Binon _ Matthias Schellens

Lore Binon. Kuva: Matthias Schellens


Lore Binon aloitti musiikkiopintonsa viisivuotiaana viulistina. Hän voitti useita kilpailuja ja suoritti maisteriopintonsa Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa Yuzuku Horigomen johdolla. Hän huomasi kuitenkin laulamisen intohimokseen, ja aloitti lauluopinnot samassa oppilaitoksessa Beatris Devos’n johdolla. Lauluopinnot jatkuivat Katalonian musiikkiakatemiassa Barcelonassa Margarida de Natividaden johdolla. Maisteriopinnot hän saatteli loppuun Amsterdamin konservatoriossa Valérie Guillorit’n johdolla.


Binon on esiintynyt lukuisissa musiikkiteatteri- ja oopperaproduktioissa. Oopperadebyyttinsä hän teki Barbarana oopperassa Figaron häät, yhdessä Freiburgin barokkiorkesterin kanssa René Jacobsin johdolla. Hän on myös huomattavan aktiivinen kamarimuusikko, ja on esiintynyt useissa kokoonpanoissa mm. Schiermonnikoog-festivaalilla, Strasbourgin Festiva Musicassa ja International Tour of Drumming -kiertueella Ictus ja Rosas-ryhmien kanssa.


Binonin rikas ja herkkä musiikillinen ilmaisu tekevät hänestä kysytyn solistin. Hän tekee säännöllisesti yhteistyötä mm. Ictus- ja Oxalys-ryhmien kanssa sekä esiintyy useiden orkesterien, kuten Flaamin radion kuoron, Brysselin filharmonikoiden ja Freiburgin barokkiorkesterin kanssa.


Kamarimusiikin esittäminen on yksi Binonin intohimoista, ja useiden yhteistyökokoonpanojen lisäksi hän kuuluu Revue Blance -kvartetin perustajajäsenin. Kvartetti palkittiin Klara-palkinnolla vuonna 2013.Maija Linkola


MaijaLinkola


Maija Linkola (s. 1979) aloitti viulunsoiton 4-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa Riitta Poutasen opissa. Sieltä matka jatkui Sibelius-Akatemiaan Igor Besrodnyn luokalle. Lisäsävyjä hän on hakenut mm USA:sta Zinaida Gilelsiltä sekä Berliinistä Ilan Gronichilta.


Lapsena Maijaa kannusti muusikon uralle isänsä, säveltäjä ja jazz-pianisti Jukka Linkola. Maija saikin tutustua jo nuorena musiikin eri tyylilajeihin sekä esiintyä laajalti, myös orkestereiden solistina mm. Helsingin kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa sekä Suomen kansallisoopperaan orkesterissa.


Tällä hetkellä Maija Linkola työskentelee päätoimisesti Suomen kansallisoopperan ensiviulistina. Maija on myös vieraillut oopperalavalla viulusolistina Cirkopera-teoksessa. Orkesterityön lisäksi Maija suhtautuu intohimoisesti kaikenlaiseen musiikin tekemiseen konsertoiden niin kamarimuusikkona kuin jazz- ja rock-yhtyeiden riveissä. Hänen kokoamansa ja liidaamansa jousistot ovat soineet lukuisilla äänilevyillä sekä maailmalla menestyneiden elokuvien taustalla. Näistä mainittakoon mm. Panu Aaltion musiikki Metsän tarina- sekä Järven tarina -elokuviin.


Tuoreimpia kamarimusiikkiprojekteja jossa Linkola on päässyt yhdistelemään sointimaailmoja niin klassisesta kuin jazzista on mm. Sid Hille Camerata- yhtyeen ”Farbformen” sekä Aili Ikosen ”Piirrä Minut” -äänilevyt. Rakkaan yhtyeensä Nasevien Kurttujen kanssa Maija on keikkaillut tasaisin väliajoin jo vuosikymmenen verran.Kasmir Uusitupa


kasmir


Kasmir Uusitupa (s. 1995) aloitti viulunsoiton 3-vuotiaana Sibelius-Akatemiassa pedioppilaana. 6-vuotiaana hän siirtyi Itä-Helsingin Musiikkiopistoon Lauri Untamalan oppiin. Vuodet 2008–2016 hän opiskeli professori Kaija Saariketun viululuokalla Sibelius-Akatemiassa. Lukuvuonna 2016–2017 Uusitupa oli opiskelijavaihdossa Pariisin konservatoriolla opettajanaan Olivier Charlier, ja lukuvuoden 2017–2018 häntä opetti Antti Tikkanen. Mestarikursseilla Uusitupaa ovat opettaneet mm. Hagai Shaham, Serguei Azizian, Aaron Rosand ja Pavel Vernikov.


Kasmir Uusitupa on soittanut nuorempana myös paljon kansanmusiikkia lukuisilla suomalaisilla festivaaleilla ja vuosina 2004 ja 2005 hänet palkittiin Martti Pokelan “vuoden nuori uusimaalainen pelimanni” -kiertopalkinnolla. Vuonna 2009 hän sai parhaan esiintyjän palkinnon Kuresaaren musiikkifestvaalilla Virossa ja soitti RSO:n nuorten solistien konsertissa solistina Finlandia-talolla. Uusitupa on palkittu myös 2013 Anja Ignatius-viulukilpailussa sekä 2015 Kuopion viulukilpailussa.


Vuosina 2007–2011 Uusitupa on esiintynyt solistina, konserttimestarina ja ensiviulistina Geza Szilvayn johtaman Helsingin Juniorijouset -orkesterin kanssa Suomessa ja monilla kiertueilla Euroopassa. Hän soittaa myös vuonna 2011 perustetussa Borea-kvartetissa Tami Pohjolan, Riina Piirilän ja Senja Rummukaisen kanssa. Borea on esiintynyt Suomen merkittävimmillä kamarimusiikkifestivaaleilla ja heidät valittiin Kuhmon Kamarimusiikin residenssikvartetiksi vuonna 2017 Meta4-kvartetin seuraajaksi. Kvartetin pitkäaikaisen mentorin, Paavo Pohjolan, opetuksen lisäksi heitä ovat opettaneet mm. Gerhard Schulz, Hatto Beyerle, Johannes Meissl sekä Danel- ja Henschel-kvartetit.


Kaudella 2017–2018 Uusitupa on ollut Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, RSO:n, Hyvinkään orkesterin sekä Vaasan kaupunginorkesterin solistina. Hän oli myös 2. ja 3. konserttimestarisijaisena HKO:ssa ja RSO:ssa.


Kasmir Uusitupa soittaa Pohjola Pankin Taidesäätiön Antonio Stradivari “Iiriläinen” -viulua vuodelta 1702.Janne Palkisto


Janne-Koskinen2-683x1024

Janne Palkisto. Kuva: Jukka Lintinen / YLE


Filosofian maisteri Janne Palkisto (ent. Koskinen) opiskeli Helsingin ja Venetsian yliopistoissa pääaineenaan musiikkitiede. Vuodesta 1997 hän on toiminut Yleisradiossa kuuluttajana, radio- ja tv-toimittajana sekä tuottajana erikoisalanaan klassinen musiikki. Sen ohella hän kirjoittaa kolumneja Antiikki & Design -lehteen, on työskennellyt Musiikkilehti Rondossa, Sibis-lehdessä, Helsingin juhlaviikoilla, Kuhmon Kamarimusiikissa sekä juontanut Tapiola Sinfoniettan, Kymi Sinfoniettan ja erilaisten festivaalien konsertteja.


 

Vuoden 2019 ajan hän tutkii Ella ja Georg Ehrnroothin säätiön rahoittamana Bernhard Crusellia (1775-1838) ja valmistelee aiheesta väitöskirjaa Turun yliopistoon. Crusellin matkapäiväkirjat ilmestyivät hänen suomentaminaan vuonna 2010 (SKS).

Palkisto soittaa klarinettia muun muassa Kirkkonummen kamariorkesterissa.